Wie zijn we?

 Qui sommes-nous?

 Who are we?

 Wer sind wir?

     

 

 

 

 

Wie zijn we?

 

Theatergroep Fast Forward werd in 2001 opgericht door Helga Van Loo, Peter Schoenaerts en Peter Van Kemseke. Ze wilden voor de tienduizenden anderstalige studenten Nederlands in BelgiŽ en Nederland theater 'op hun maat' maken.

 

Educatief theater in het Nederlands

 

Zelden leren volwassen anderstaligen Nederlands om affectieve redenen: ze hebben de taal nodig voor hun werk of opleiding, om officiŽle documenten te begrijpen, voor de opvoeding van de kinderen. Daardoor ontstaat er al vanaf het prille begin van de studie een drempel waar veel studenten maar met moeite overheen raken.

Fast Forward wil met zijn Nederlandstalige stukken anderstaligen charmeren, en de affectieve (of knuffel)waarde van het Nederlands verhogen. Bovendien willen we de anderstaligen in contact brengen met het rijke culturele aanbod in BelgiŽ en Nederland, en hen op die manier aanmoedigen eraan deel te nemen.

 

Didactische aanpak van onze educatieve toneelstukken

 

Onze toneelstukken voor anderstaligen worden geschreven of herschreven door gebruik te maken van de frequentste Nederlandse woorden. Iedereen die de taal een beetje kent, kan dus (bijna) alles begrijpen. Om ervoor te zorgen dat gevorderde leerders het taalgebruik niet als te makkelijk ervaren, worden bijzinsconstructies of moeilijkere formuleringen niet geschuwd. Dat vormt op zich geen probleem voor een toeschouwer die dat taalniveau nog niet actief heeft bereikt. De passieve kennis van een taal is bij beginnelingen namelijk meestal groter dan de actieve kennis ervan. Bovendien is in onze stukken het visuele aspect niet onbelangrijk, en zorgen synoniemen, herhalingen en herformuleringen ervoor dat wat moeilijk is in de context toch begrepen wordt.

 

Een succesvolle toekomst...

 

De voorbije jaren is Fast Forward uitgegroeid tot de grootste aanbieder van Nederlandstalig theater voor anderstaligen. We brachten voorstellingen in BelgiŽ, Nederland, IndonesiŽ, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Vlaamse Gemeenschap nomineerde ons eerste toneelstuk 'Meer is altijd beter' in 2002 voor de prijs 'Beste Innovatieve Educatieve Project'. In 2006 werden we in Nederland bekroond met de Marga Klompťprijs voor ons integratiebevorderend werk.

Voor de realisatie van onze Nederlandstalige toneelstukken werken we meestal samen met vzw 'de Rand', het Taaluniecentrum NVT en de vakgroep Nederlands van het Instituut voor Levende Talen van de K.U.Leuven.

 

Vanaf 2009 maken we ook toneel voor kinderen, en we hopen in de toekomst ons aanbod uit te breiden, en bijvoorbeeld ook toneelstukken in andere talen aan te bieden.